Home I Over Mij I Praktisch I Nuttige Links I Lectuur I Video I ContactOver mij
Bart Leblans
verslavingsconsulent

ervaringsdeskundige


Ik ben Bart Leblans. Ervaringsdeskundige in verslaving. Nu ben ik er trots op, omdat ik mijn autonomie terug heb. Maar dat is lang anders geweest. De schaamte en het negatief zelfbeeld dat met verslaving samen gaat heeft me jarenlang gekweld. Als je zelf ooit verslaafd bent geweest weet je goed waar ik het over heb. 7 jaar geleden, op mijn 45e was het zo ver: ik stond voor een duidelijke keuze: ik doe er nu iets aan of dit gaat echt mis. Ik had bij mijn directe omgeving veel van mijn krediet verspeeld. Alles ging kapot. Een goede vriend dronk zich dood, ik kon hem niet stoppen. Gelukkig had ik toen een collega, Jan, die zelf wat eerder gestopt was. Ik zag hoe hij er elke dag beter uit zag. Vrolijker. Zelfzekerder. Dat wou ik ook. Ik voelde dat dit het moment was. Ik ben op 10 mei gestopt. Moederdag, ik had veel goed te maken.
Jan heeft me er toen doorgetrokken. Gewoon door er te zijn en te luisteren. Een lotgenoot. We deelden onze schaamte. Gestaag knapte ik op en merkte ik dat het leven makkelijker werd. Vandaag besef ik dat ik het zonder hem wellicht niet had gekund of gedurfd. En hoe waardevol die steun was.

Na jaren therapie, zoeken en studeren, weet ik dat ik eigenlijk van heel vroeg in mijn leven op een verslavende manier met van alles om ga. Eten, seks, drank, drugs, internet, shoppen, werk, hobby, medicatie, …  met alles vertoon ik dit gedrag. Ik heb ondertussen geleerd om dat gedrag te herkennen en het te reguleren. Ik heb geleerd hoe de mens en ikzelf wat dat betreft in elkaar zit. Gabor Maté heeft me op dat vlak de weg gewezen. In de zoektocht en het begrip van de oorzaak van je gedrag ligt de sleutel om je pijn te verzachten. Nog steeds leer ik dingen waarvan ik denk: had ik dat eerder geweten! Meditatie is een goed voorbeeld. Ook IFS en Polyvagal theorie lijken veelbelovend.

Mijn ervaring kan ik nu goed gebruiken. Ik weet hoe moeilijk het is. Het is vaak een onduidelijke puzzel van kleine en grote trauma’s. Van vandaag en gisteren. Maar ik weet ook hoe veel de juiste hulp op het juiste moment kan betekenen. Daarvoor doe ik het. Het lijkt me zinvol. Voor jou, voor de wereld, en voor mezelf.